Aandachtig en bewust werken

Ademhalen, mediteren,... om gezonder te werken. Zou je het niet eens proberen?

Steeds meer bedrijfsleiders doen aan mindfulness, een soort meditatie om bewuster en aandachtiger in het leven te staan, en raden het hun medewerkers ook aan. Hun gezondheid en humeur kunnen er alleen maar beter door worden.

Maar wat is dat, “bewust in het leven staan”? Het komt neer op de mogelijkheid om je te concentreren op het “hier en nu”, door je te bevrijden van alle automatismen en bronnen van stress en onbehagen. Mindfulness helpt je om te relativeren en elk moment intens en bewust te beleven. Heb je er ook in je beroepsleven baat bij? Je beheert beter je emoties en stress, blijft kalm in moeilijke situaties, ervaart de dynamiek van creativiteit en functioneert beter in een groep...

Zowat overal in België worden workshops, cursussen en lezingen georganiseerd die de basistechnieken van mindfulness bijbrengen. Je kan ze alleen of in groep beoefenen. Om er iets aan te hebben, zou je het regelmatig moeten toepassen, zo’n 10 tot 15 minuten per dag. In de aanleerfase zou dat 30 minuten moeten zijn, om te observeren hoe je gewaarwordingen evolueren, om je geest te stabiliseren en geduld, volharding en verdraagzaamheid ten opzichte van je bewuste ervaringen te ontwikkelen.