LA LOGISTIQUE ÉCOLOGIQUE À BRUXELLES ? C’EST LOGIQUE !

Groene logistiek in Brussel? Dat is logisch!

De Brusselse Green Deal wil de stadslogistiek verduurzamen. Plannen voor multimodaliteit en cargofietsen moeten leiden tot een ecologische omwenteling. Vijftig bedrijven doen mee.

Elke dag sjezen 16.000 vrachtwagens en 30.000 bestelwagens door Brussel. Die voorzien onze hoofdstad niet enkel van goederen, maar zorgen ook voor uitstoot, luchtvervuiling, ongevallen en opstoppingen. Dat moet anders, zo vindt de Brusselse regering. Samen met vijftig pioniersbedrijven lanceert het een Green Deal voor duurzame stadslogistiek. De vijftig bedrijven ondertekenen mee het akkoord en beloven hun steentje bij te dragen aan een groener Brussels verkeer. “We moeten alle publieke en private actoren die van Brussel een groene hoofdstad willen maken samenbrengen en ondersteunen”, zegt Alain Maron, Brussels minister van Leefmilieu (Ecolo). “Wij zijn de partners van iedereen die actie wil ondernemen.”

Cargofietsen en elektrische bestelwagens

Concreet wil Brussel een intelligent en duurzaam logistiek ecosysteem opzetten. Het partnerschap met de privésector wil de multimodaliteit bevorderen, logistieke spelers verbinden, lokaal logistiek vastgoed of logistieke hubs ontwikkelen en leveringen optimaliseren. Ook het gebruik van cargofietsen en de elektrificatie van voertuigen behoort tot de plannen. Naast de gemeenschappelijke ambities engageren alle ondertekenende organisaties zich ertoe om tegen 2025 woord om te zetten in daad. Zo moedigt Brussel samenwerkingen tussen bedrijven aan, om zo vervoersstromen te optimaliseren. Ultieme doel: de transitie van de logistieke sector naar minder vervuilende mobiliteit versnellen. Tegen 2030 moet de ecologische omwenteling voltooid zijn.