TRANSMOOVE DÉMÉNAGE LE GOUVERNEMENT FLAMAND

Transmoove haalt iconische verhuisopdracht binnen

Vanaf 2023 neemt de Vlaamse overheid het vernieuwde Brusselse Belpairegebouw in gebruik, de vroegere WTC-torens. Transmoove neemt de verhuis uit andere gebouwen voor z’n rekening.

In plaats van de verouderde WTC-torens aan de Simon Bolivarlaan tegen de grond te gooien, besloot de Vlaamse overheid ze circulair te renoveren. De gebouwen nabij het station Brussel-Noord werden ontmanteld tot hun betonnen structuur, vensters werden gerecycleerd tot glazen flessen, scheidingswanden dienen in klaslokalen of als meubels. Mooie staaltjes van urban mining, waarbij grondstoffen ontgonnen worden in de stad. In een lineaire economie hadden de WTC-torens 280.000 ton afval opgeleverd, in de circulaire economie is dat 280.000 ton grondstoffen.

Het vernieuwde complex – dat de naam Marie-Elisabeth Belpairegebouw kreeg – combineert kantoren, woongelegenheid en een hotel met sport- en vrijetijdsruimtes, horeca en handelszaken. En moet gelden als een uitermate duurzaam, circulair en multifunctioneel gebouw.

Topkwaliteit

Een nieuwe centrale balk verbindt de twee bestaande torens – 14 buitengewoon ruime kantoorverdiepingen met panoramisch zicht. Vanaf 2023 nemen 3900 Vlaamse ambtenaren hun intrek in die nieuwe kantoren. Transmoove won de aanbesteding om de huidige sites – onder meer het Ellipsgebouw en het Graaf de Ferrarisgebouw – leeg te maken en te verhuizen naar de nieuwe locatie. Een opdracht die Transmoove in de wacht kon slepen dankzij zijn onfeilbare reputatie en de topkwaliteit die onze verhuizers elke dag leveren. De werken vatten aan in september 2023 en zullen duren tot eind 2024.