La réutilisation, principe actif de l'économie circulaire belge

Hergebruik, de drijvende kracht achter de Belgische circulaire economie

Bemoedigende cijfers voor de werkgelegenheid in de Belgische bedrijven die goederen recupereren en hergebruiken: er werken nu al 2.700 mensen voltijds!

Ressources, de federatie van bedrijven uit de sociale economie in Brussel en Wallonië, publiceerde onlangs een stand van zaken in de hergebruiksector in 2017. Meer dan 2.700 mensen vonden al een baan in bedrijven die recycling als missie hebben: 45% in loondienst, 30% in een re-integratieprogramma en 25% als vrijwilliger. Bemoedigende cijfers, aangezien dergelijke activiteiten een goede graadmeter zijn voor de groei van de circulaire economie. Gebruikte producten inzamelen, sorteren en hergebruiken verlengt niet alleen de levensduur van producten en vermindert het afval, maar creëert lokaal ook werkgelegenheid.

In 2016 werd 140.000 ton aan goederen ingezameld, een groei met 74% op 11 jaar. 30% ervan werd hergebruikt en bijna 23.000 ton herverkocht, hetzij in tweedehandswinkels, hetzij in het buitenland (meestal textiel). Ook het zogeheten “grof afval” levert veel herbruikbare goederen op, zoals fietsen en elektrische en elektronische toestellen. Het ziet er dus goed uit voor het “Fête de la Récup‘” in Brussel en Wallonië, van 28 april tot 6 mei!