BlueCity: de natuur als inspiratie voor de circulaire economie

In hartje Rotterdam ligt de Blue City, een incubator die functioneert volgens het principe van de blauwe economie. De natuur dient als inspiratiebron voor dit model van circulaire economie waarin duurzaam innoveren centraal staat.

Het BlueCity-project heeft zijn intrek genomen in een voormalig en nu helemaal gerenoveerd zwembad. Een vijftiental bedrijven wil er milieuvriendelijke producten creëren die tegelijk de kosten doen dalen. In dit ecosysteem dient het afval van het ene bedrijf als de grondstof voor een ander. En het is de Belg Gunter Pauli die dit model van een “blauwe” economie heeft uitgewerkt.

In de BlueCity gebruikt bijvoorbeeld een meubelfabrikant de bijenwas van een imker om zijn meubels af te werken, terwijl een ondernemer spirulina kweekt (eiwitrijke algen) met de CO2 afkomstig van de restwarmte van de champignonteelt op koffiedik door de firma RotterZwam.

Op de site is plaats voor maximaal 50 bedrijven. Enige voorwaarde: het moeten realistische idealisten zijn die meedenken over de circulaire economie en drastische afvalvermindering. Het initiatief wordt fors gesteund door de stad Rotterdam. Wanneer zien we bij ons zo’n blauwe “city”?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie