Circulaire verlichting, een revolutie

Energiezuinige verlichting wint steeds meer terrein als een belangrijke stap naar een duurzamere wereld, met aandacht voor het principe van de circulaire economie.

De milieu-impact van een verlichtingsproduct wordt voor meer dan 90% bepaald door het energieverbruik tijdens de levensduur van dat product. Daarom zijn duurzame ontwikkeling en circulaire economie prioriteiten voor Philips Lighting.

Philips Lighting bekijkt circulaire verlichting niet langer als een product, maar als een dienst: het verhuurt licht. De klant hoeft dus niet meer te investeren in materiaal, het bedrijf neemt het beheer, het onderhoud en de innovatie voor zijn rekening. Ook hergebruik van uitrusting en grondstoffenbehoud staan op het programma. En er komen steeds meer technologische innovaties, op alle domeinen: duurzaamheid, lagere gebruiks- en onderhoudskosten, energiebesparing, minder afval, …

Circulaire verlichting en slimme verlichting gaan trouwens hand in hand. De gemiddelde energiebesparing zou 40% bedragen, wat uiteraard neerkomt op een belangrijke daling van de CO2-uitstoot. Leds op zonne-energie en een veralgemeende transitie naar hernieuwbare energie hebben nog meer impact op die uitstoot. Allemaal heel goede redenen om dit type verlichting te stimuleren.