Klimaat én welvaart redden? Kan met circulariteit

Van alle mogelijke oplossingen voor de klimaatcrisis, scoort circulariteit van materialen hoog. In België kan het vijf procent van de beoogde uitstootvermindering bewerkstelligen.

In het boek De Klimaatschok berekenen econoom Geert Noels en zijn medewerkers Kristof Eggermont en Yanaika Denoyelle 20 manieren om België klimaatneutraal te maken – van hoogtechnologische oplossingen als precisielandbouw en koolstofhergebruik tot het aannemen van een klimaatdieet en het verbeteren van fietsinfrastructuur. Noels’ conclusie: België kan zijn klimaatdoelen behalen met behoud van welvaart. De 20 technologieën met het grootste potentieel kunnen ons tegen 2030 67,1 miljoen ton CO2-uitstoot besparen, tegen 2050 127,1 miljoen ton. Ruim voldoende om klimaatneutraal te worden.

Met stip op twee: circulariteit van materialen. Daarvoor moeten bedrijven wel samenwerken. “Circulariteit vergt een heel andere aanpak”, zegt Noels in Trends. “Ondernemers die normaal op hun eentje werken, moeten ontdekken dat hun bedrijfsstromen voor elkaar van waarde kunnen zijn.” Zo stoot een staalfabriek veel CO2 uit, die andere bedrijven gebruiken om biobrandstoffen te maken. En de ProteInn Club, een project van onder meer UGent, zoekt uit of het veevoeder kan maken uit CO2. “De voedings- en de staalindustrie worden zo gekoppeld”, aldus Noels. Enkel het massaal aannemen van een klimaatdieet – vlees en zuivel beperken – heeft een grotere impact dan circulariteit.

De top-5 van oplossingen om België klimaatneutraal te maken:

1/ klimaatdieet 5,9% (van de referentie-uitstoot)
2/ circulariteit van materialen 5,1%
3/ zonnepanelen op gebouwen 5,0%
4/ permanente koolstofopslag 5,0%
5/ kernenergie 3,5%