Laadpaal installeren, minder belastingen betalen

Fiscale gunstmaatregelen moeten het plaatsen van laadpalen zowel voor bedrijven als particulieren aantrekkelijker maken. De wet kadert in de vergroening van de mobiliteit.

België vergroent. Vanaf 2023 verdwijnen de belastingvoordelen voor bedrijfswagens die rijden op fossiele brandstoffen. Vanaf 2026 mogen er zo enkel elektrische bedrijfsauto’s overblijven. Probleem: België telt te weinig laadpalen. Nochtans is een deftig netwerk een noodzaak voor een succesvolle elektrificatie. Hoe meer garages en parkeerterreinen over een laadstation beschikken, hoe minder druk op de palen langs de openbare weg. Daarom wil de overheid de installatie ervan fiscaal aantrekkelijk maken. Hoewel het parlement de wet nog moet goedkeuren, zal die van toepassing zijn op installaties die vanaf 1 september 2021 draaien. De stimulans werkt dus retroactief.

200 procent belastingaftrek

Particulieren mogen rekenen op een belastingvermindering van 45 procent op een aankoopprijs van maximaal 1500 euro. Concreet: kost een installatie 2000 euro, dan bedraagt de subsidie 675 euro (45% van 1500). Let wel, dat geldt slechts als de laadpaal enkel groene stroom gebruikt, afkomstig van zonnepanelen of van een groene energieleverancier. In 2023 wordt de maatregel afgebouwd tot 30 procent, in 2024 tot 15 procent. Na 31 augustus 2024 valt die helemaal weg.

Bedrijven mogen 200 procent van de prijs van een laadpaal aftrekken van de belastingen. Ze moeten die dan wel (tegen betaling) openstellen voor het publiek, tijdens de openingsuren of tijdens de sluitingstijden van het bedrijf. Ook hier daalt het voordeel in de tijd: vanaf 2023 bedraagt de aftrek 150 procent. Snel zijn is de boodschap.