Corona versnelt transitie

De coronapandemie versnelt de omschakeling naar een circulaire economie. Steeds meer ondernemers zijn er zich van bewust dat ze zuinig moeten zijn met grondstoffen, blijkt uit de resultaten van een bevraging van de werkgeversorganisatie Etion en het socialedienstenbedrijf Acerta.
85% van de ondervraagde ondernemers noemt duurzaamheid het nieuwe normaal in hun bedrijfsvoering. Ze vertalen dit dan doorgaans in het vermijden van afval (93,9%), het inzetten op telewerk (83,7%), duurzaamheidscriteria bij aankopen (81,2%) en een lager gebruik van grondstoffen en materialen (80,0%). Hergebruik en recyclage van materialen wordt nog door 73,6% van de ondervraagden genoemd.

Bijna zes op de tien (59,1%) bedrijfsleiders gaan ervan uit dat de coronapandemie de omschakeling naar een circulaire economie een extra duw in de rug geeft. “Een crisis verscherpt vaak de richting én de snelheid van economische trends. Never waste a good crisis, is niet zomaar een gezegde. Het is minstens een uitnodiging en eigenlijk een opdracht. Meer dan de helft van onze bedrijfsleiders heeft begrepen dat het nu voor de transitie naar een circulaire economie een kantelpunt kan zijn”, laat hoofdeconoom Geert Janssens van Etion optekenen.

Die inschatting is niet alleen van belang om up-to-date te zijn in de productie, maar ook voor het aantrekken van gekwalificeerde werknemers. “Bijna zes op de tien respondenten in ons onderzoek geven aan dat sollicitanten steeds nadrukkelijker vragen naar de bedrijfsvisie over duurzaamheid en circulariteit”, vult directeur Tom Vlieghe van het Talent Center van Acerta aan.