Designerkledij met een japanse filosofie

Meer dan dertig ontwerpers van duurzame designkleding en interieurartikelen hebben zich gegroepeerd in EDO Collective. Hun aanbod vindt u op hun website. Mocht de coronacrisis tijdig gaan liggen, dan kunt u hun creaties ook nog minstens tot juni gaan bekijken in hun gemeenschappelijke winkel in de Lange Koepoortstraat in Antwerpen.

De naam EDO verwijst naar Japan. Het is de naam die de huidige hoofdstad Tokyo tot 1868 droeg, toen het nog een klein vissersdorpje was. De gemeenschap die er leefde, was noodgedwongen coöperatief en duurzaam avant la lettre. De karige hoeveelheid grondstoffen die voorhanden was, werd beschouwd als extreem waardevol, waardoor er van verspilling en afval geen sprake kon zijn. Alles wat zijn nut verloren had, werd hersteld of herbestemd in andere toepassingen of objecten.

Daar voegden de initiatiefnemers nu ‘Collective’ aan toe. Designers die zich herkennen in de EDO-filosofie werken er samen om hun producten aan de man of vrouw te brengen. Het gaat steeds om creatievelingen die vanuit een duurzaam perspectief aan de slag gaan: producten met een zo laag mogelijke impact op milieu en gezondheid. Bijvoorbeeld door alleen te produceren op vraag, zodat er geen overproductie is. Of door een volledig recycleerbaar of modulair product aan te bieden. Ook een focus op kwaliteit en lange levensduur is van belang.

EDO Collective werd opgestart door de enthousiastelingen die ook al aan de basis lagen van het experiment Les Rebelles d’Anvers. Zij startten in 2016 met een zogenaamde kledingbibliotheek, een plaats waar je voor een vast bedrag per maand designerkleding kan huren. Je hoeft die dus zelf niet te kopen, terwijl je toch geregeld nieuwe stukken hebt en tegelijk hangt de kleding geen maanden in de kast zonder gedragen te worden.