Sorteren is goed, duurzaam ontwerpen nog veel beter!

Lang levede recyclage! Maar er is te weinig vraag naar producten uit gerecycleerde materialen. Go4Circle, de bedrijfsfederatie van de circulaire economie, heeft duizend-en-één ideeën om daar iets aan te doen.

Belgen zijn Europese kampioenen in het sorteren: wij scheiden tot 80% van ons afval (papier, karton, glas, groenafval, …). De Gewesten willen nog een stap verder gaan. En het is alleen maar toe te juichen dat Vlaanderen, Wallonië en Brussel hun afvalplan nog willen verbeteren. Maar hoe zit het met de recyclage van al dat afval en met ecodesign?

Go4Circle, de bedrijfsfederatie van de circulaire economie, hoopt op meer initiatieven van de federale regering om ecodesign te bevorderen en de vraag naar gerecycleerde materialen op te drijven. Er zouden onder andere financiële stimuli moeten komen om bedrijven aan te sporen meer gerecycleerde materialen te gebruiken. Dat zou ongetwijfeld gunstige gevolgen hebben. De federatie vindt ook dat bepaalde producten een verplicht minimaal gehalte aan gerecycleerde materialen zouden moeten bevatten. En bedrijven moeten worden aangespoord om perfect recycleerbare producten te vervaardigen.

Eind 2016 werd er met de federale regering een charter voor een meer circulaire economie ondertekend. Nnof heeft daar niet op gewacht om duurzaam te denken en te handelen. Kantoormeubels renoveren en verwerken tot andere producten leidt tot minder afval en een lager grondstoffenverbruik. En het geeft veel bedrijven inspiratie.